Интервю на Даниела Големинова, БНР с проф. Янко Янев Следвайте Гласове

...
Интервю на Даниела Големинова, БНР с проф. Янко Янев Следвайте Гласове
Коментари Харесай

Проф. Янко Янев: Опитваме се да разрушим ядрената си енергетика по политически причини

Интервю на Даниела Големинова, БНР с проф. Янко Янев Следвайте " Гласове " в 
Президентът Радев не пази Русия, а българския народен интерес

В нуклеарната енергетика е заключена националната сигурност на България за идващите 20 години. Това съобщи пред БНР проф. Янко Янев, шеф на Института за ръководство на нуклеарните познания във Виена и единственият българин в Международната академия за нуклеарна енергетика. Той е създател на повече от 150 научни изявления, член е на Американското нуклеарно сдружение и на Европейското нуклеарно сдружение.
„ АЕЦ „ Козлодуй “ постоянно е бил обект на интерес от позиция на избрани практики. Няма да ги назовавам корупционни, само че какъв брой пъти е бил сменян шефа на централата за последните 10 години. Или нямаме мениджъри, а това е рисково, или там играят други ползи. Това е най-големият наш енергиен обект. АЕЦ „ Козлодуй “  борави с доста съществени суми, закупува и нуклеарно гориво. Очевиден е ползата да се партнира на този огромен енергиен обект. Нещата не са толкоз елементарни “.
Професорът сподели в предаването „ 12+3 “, че няма съответен отговор за какво в листата със глобени по „ Магнитски “ участват шефове на АЕЦ „ Козлодуй “.

Ние сме измежду 30-те страни, които имат достъп до нуклеарна технология.
Не мога да кажа, че Русия корумпира нуклеарната ни енергетика, съобщи професорът.
„ Ние работим 45 години с тях и сме получили този вид нуклеарна технология. Това е нещо, което се опитваме през днешния ден да разрушим по чисто политически аргументи. Политиците  нарочват Русия и се пробват да пресечен всички връзки-с генералния конструктор, с проектантите на атомната централа, с доставчиците на аварийни елементи и с всички интелектуални и научно-технически връзки. Това граничи с опит да се унищожи сигурността на централата. Трябва ли да наложим наказания и да не взимаме аварийни елементи от Русия? “
Не пазя Русия и съветската нуклеарна технология, уточни той.
„ Защитавам България. Не съм путинист. Трябва да знаем при какви условия можем да експлоатираме АЕЦ „ Козлодуй “ безвредно. Това са 40% от  електричеството  на България. Представете си, в случай че те изчезнат, тъй като нямаме някаква аварийна част. Несериозно е “.
Президентът Радев направи нещо значимо и правилно-каза в Брюксел, че би трябвало да поддържаме централата си, счита професор Янев. 
„ Радев не пази Русия, а българския народен интерес-така, както Орбан пази унгарския интерес. Ние сме такава дребна част от ползите на Русия, че в случай че не ни доставят гориво и аварийни елементи, единствено ние ще страдаме. Смешно е изказванието, че ползата на Путин е доставката на гориво “.  
Цялото изявление на Даниела Големинова с проф. Янко Янев може да чуете.
 
Източник: БНР
 
 
 
15 Фев 202324915 Фев 202363115 Фев 202322415 Фев 202325915 Фев 202327015 Фев 2023176КоментариАнглосаксонците са тези, които корумпират света15 Фев 2023 14:58ч.
Защото корупцията поробените страни е техният метод да го храносмелят. Англосаксите са страшилище с външно храносмилане, сходно на паяците.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 2023121807 Фев 2023112315 Фев 202334607 Фев 2023927
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР